24 de enero de 2020

La Brigada Lluminosa

La Brigada Lluminosa. Kameron Hurleylacen. Mai Més, 2019
Traducció d'Anna Llisterri
«La guerra anava d'aniquilar la veritat. Qualsevol dictador o conseller delegat ho sap».
La civilització terrestre, passada l'etapa de la política internacional, ha superat el període de la multilateralitat i ara està organitzada en corporacions, els quarters generals de les quals s'han traslladat al planeta Mart; és precisament en aquest planeta on es produeix una sublevació dels antics colons, que es reivindiquen marcians, i s'enceta una confrontació entre ambdós planetes. Degut a la distància a la Terra, es desenvolupa una nova tecnologia pel transport de tropes: convertir-les en llum i enviar-les a Mart, després d'entrenar als soldats a consciència i d'implantar-los diversos dispositius electrònics de control i seguiment.

Però aquests salts —deutors, conceptualment, del teletransport trekkie— acostumen a provocar conseqüències físiques —rematerialitzacions errònies— y psíquiques —pèrdues de memòria i estupefacció general—, a més de que el sistema no sembla controlar massa bé ni el lloc ni el temps d'aquesta rematerialització. Totes aquestes disonàncies fan sospitar que la suposada confrontació amb Mart no és més que una ficció urdida per les corporacions, unes transnacionals que controlen l'economia —i, per extensió, la vida en general— de la Terra en el seu enfrontament per aconseguir el monopoli del poder polític.

La Brigada Lluminosa (The Light Brigade, 2019) és una estupenda novel·la amb el ritme trepidant de les bones novel·les d'aventures. Com a objecció, si de cas, una veu narradora amb un discurs sarcàstic que, a vegades, no sembla el més adient i, potser, que el contingut de la trama, procedent d'un relat curt, no justifica plenament l'extensió definitiva del text.

Calificació: ***/*****

No hay comentarios: